Zoeken & Dwalen digitale speurtocht

Door het prachtige Bergkwartier en de oudste straten van Deventer kun je twee digitale speurtochten doen.

Scan de QR codes hieronder alvast op je mobiel of download de izi.TRAVEL app, type Deventer in, klik op Zoeken & Dwalen door het Bergkwartier of Zoeken & Dwalen tussen Assenstraat en Polstraat en start met speuren!

Zoek de juiste locatie en beantwoord de vraag. Als je het antwoord de eerste keer goed hebt, krijg je de meeste punten. Na het goede antwoord kun je de volgende plek op de kaart vinden. Naar keuze is er extra informatie over elk onderwerp beschikbaar. Geschikt voor jong en oud.

Zoeken & Dwalen door het Bergkwartier
Met deze speurtocht leer je het Bergkwartier beter kennen:
De eerste huizen in het Bergkwartier werden hier al rond het jaar 1200 gebouwd. Nu zijn veel van de oude huizen opgeknapt. Er zijn woonhuizen, winkels en bedrijven. Het Bergkwartier is eigenlijk één groot museum. Als je door de wijk loopt, en je denkt de auto’s weg, dan is het net of je in een middeleeuwse stad rondloopt.

Zoeken & Dwalen tussen Assenstraat en Polstraat
Met deze speurtocht ontdek je het gebied rond Assenstraat en Polstraat:
De Assenstraat en de Polstraat behoren tot de oudste straten van Deventer. In 768 bouwde de missionaris Lebuinus zijn eerste kerkje. In de omgeving waar nu de Grote of Lebuinuskerk staat, stond niet meer dan een simpele nederzetting met een paar boerderijen. Kooplieden vestigden zich aan de rivier de IJssel en er ontstond een stratenpatroon. De belangrijkste straat lag het dichtst bij de IJssel en komt overeen met de huidige Polstraat en Noordenbergstraat. De tweede straat was de Assenstraat. Als je door deze straat loopt, besef dan dat Lebuinus in deze buurt heeft gewoond en er rond 773 volgens overlevering is gestorven ‘an der colde’.

Deventer, één van de oudste steden van Nederland, is een vitale, ondernemende en gastvrije stad, met een unieke historische binnenstad, veel cultuur en evenementen. Veel van haar geschiedenis is nog aanwezig: pleinen en straten, kerken en overheidsgebouwen, koopmanspanden en woonhuizen. Voor Deventer geldt nadrukkelijk: in het heden ligt het verleden.


Zoeken & Dwalen door het Bergkwartier


Zoeken & Dwalen tussen Assenstraat en Polstraat