9 september 2022

Wees welkom in één van die vele monumenten die Deventer rijk is!

Schitterende architectuur, krakende vloeren, ambachtelijke schoonheid en prachtige verhalen. Op 10 en 11 september aanstaande kunnen we het allemaal weer beleven tijdens de 36e editie van Open Monumentendag. Wees welkom in één van die vele monumenten die Deventer rijk is!

Na twee beperkte, deels digitale edities kunnen we dit jaar weer helemaal losgaan. Er staat een volwaardig Open Monumentendag programma. Uiteindelijk gaat het tijdens dit jaarlijkse monumentenfeest toch vooral om de ervaring van het bezoeken van volstrekt unieke locaties. Elke keer kom je weer voor nieuwe verrassingen te staan. De authentieke sfeer of bouwkundige details waardoor je historisch besef geprikkeld wordt.

De uitslaande brand op de vroege dinsdagochtend van 16 augustus jl. in enkele rijksmonumenten aan de Brink heeft ons weer eens doen beseffen hoe kwetsbaar die prachtige historische panden zijn. Dankzij voortvarend ingrijpen van de brandweer bleef de schade nog enigszins binnen de perken. Het behoud en de veiligheid van al die panden vereist voortdurende aandacht. Hoe kwetsbaar ook, die meer dan duizend monumenten in Deventer dragen juist in hoge mate bij aan de aantrekkelijkheid van onze gemeente.

Dit jaar kijken we juist ook naar de toekomst van het monumentenbestand want het thema van Open Monumentendag 2022 is duurzaamheid. De klimaat- en energiecrisis dwingt ons tot steeds verdergaande maatregelen om panden te isoleren en energiezuiniger te maken. Dat is best een lastige opgave. Verduurzaming is maatwerk, bij uitstek in monumenten. Bovendien mogen de bouwhistorische kenmerken niet teveel aangetast worden.

Om monumenteneigenaren een eindje op weg te helpen organiseert Deventer Verhaal in samenwerking met De Ulebelt op vrijdag 9 september aanstaande een duurzaamheidsmarkt in de Oude Mariakerk. Onafhankelijke deskundigen en gespecialiseerde ondernemingen zijn aanwezig om bezoekers adviezen te geven over de mogelijkheden van verduurzaming anno 2022. Dankzij nieuwe technieken en materialen is er meer mogelijk dan vaak wordt gedacht.

Het monumentenweekend zelf biedt een gevarieerd programma met voor ieder wat wils. Ruim 45 monumenten in de gemeente Deventer zijn gratis te bezoeken. Ze zijn eenvoudig te vinden op de overzichtskaart. Bij elk monument hangt ook een qr-code die verwijst naar het volledige programma. Bovendien is er op allerlei locaties een speciaal aanbod, met inhoudelijke of culturele activiteiten. En mocht je er nog niet genoeg van hebben dan kun je zaterdagavond optredens in monumenten bezoeken tijdens Nacht van Goud.

Tijdens Open Monumentendag Deventer heten honderden vrijwilligers je van harte warm welkom op de mooiste plekjes van Deventer. Zonder hun inzet is dit evenement niet mogelijk. Daarvoor zijn we al die vrijwilligers zeer erkentelijk. Het weekend wordt financieel en organisatorisch ondersteund door gemeente Deventer, NV Bergkwartier en de landelijke organisatie van Open Monumentendag.

Pak je kans en bezoek gratis de mooiste plekjes van onze monumentenstad. En vergeet niet jouw monumentale belevenissen te delen met #omddeventer.

Een sfeervolle en inspirerende Open Monumentendag gewenst!


Ewout van der Horst
Directeur Deventer Verhaal