Route van Goud speurtocht

Lekker speuren door de historische binnenstad van Hanzestad Deventer!

Deze speurtocht, speciaal voor kinderen, gaat door de Assenstraat en de Polstraat, de oudste straten van de monumentale binnenstad van Deventer.

Kies zelf welke speurtocht je wil doen. Door de Assenstraat of door de Polstraat? Allebei kan natuurlijk ook! Onderweg kom je bijzondere snijramen en gevelstenen tegen. Deze versieringen vertellen iets over de geschiedenis van het pand, een gebeurtenis of een persoon.

Haal de Route van Goud op bij een van de informatiepunten en start vanaf daar de speurtocht. Na afloop ligt er voor de kinderen een kleine verrassing klaar (tot 16.00 uur).

Route Assenstraat start vanaf de Brink en route Polstraat start vanaf het Grote Kerkhof.

Informatiepunten
Zaterdag en zondag 10.00 – 16.00 uur

  • Brink, voor Museum De Waag
  • Grote Kerkhof, tegenover het Stadhuis

ANTWOORDEN ROUTE ASSENSTRAAT / START BRINK

om regenwater af te voeren
Een waterspuwer is meestal uit steen gehouwen en doet dienst als regenwaterafvoer. Op deze manier wordt voorkomen dat het regenwater langs de gevel naar beneden stroomt.

paarden

stekelig

regenton
Vroeger heette dit pand ‘Het Regenvercken’. Vercken betekende vroeger ook wel grote waterput.

stinken als een otter

in het water
Het snijraam geeft de verbondenheid weer tussen de vier oerelementen aarde, water, vuur en lucht. Samen met het regenboogsymbool is het een verwijzing naar de aanslag op de Rainbow Warrior van Greenpeace in 1985 in Nieuw Zeeland.

7   4
De naam De Wezel herinnert aan de handel met het Duitse Rijnland en vooral de stad Wesel tijdens de Hanze periode.

slangen
Dit pand werd gebouwd op de kelders van het vroegere stadswijnhuis. De Hereeniging is nu in gebruik als sociëteit. In de kelder bevindt zich de oudste kegelbaan van Nederland.

Deventer
Een anagram is een woord dat ontstaat wanneer alle letters van het woord in een andere volgorde worden gezet. Het woord dat ontstaat moet natuurlijk wel echt bestaan.

 

ANTWOORDEN ROUTE POLSTRAAT / START GROTE KERKHOF

2264
Er zijn vingerafdrukken van 2264 Deventenaren gebruikt. Het kunstwerk is ontworpen door kunstenares Loes ten Anscher.

krijger
Boven in deze gevel staat een krijger die de macht van de provincie Overijssel weergeeft. Het Landshuis bestond al vóór 1337. Na aankoop door de stad in 1364 deed het pand dienst als stadstaveerne. In 1632 werd de taveerne geheel verbouwd tot Landshuis waar de Staten van het gewest (‘Land’) Overijssel vergaderden.

keizerskroon, adelaar, schild
De adelaar en kroon in het wapen van Deventer verwijzen naar het Duitse keizerrijk, waarvan Deventer omstreeks 1200 de stadsrechten ontving. Overijssel behoorde in de Middeleeuwen tot het bisdom Utrecht, de kleuren wit/rood verwijzen hier naar.

aan het vat en de wereldbol
De ene gevelsteen toont een houten vat gevuld met goederen uit Indië. Op de andere gevelsteen zie je een wereldbol met in reliëf de Indonesische archipel.

ananas en druiven

kroon

skelet

haar vriendinnen zijn verdronken
De legende is als volgt: vroeger staken de Deventer melkmeisjes dagelijks met een bootje de IJssel over om op de stadsweide de koeien te melken. In 1331 sloeg het bootje om en alle 36 melkmeisjes verdronken in de IJssel.

militair