16 september 2021

Open Monumentendag Deventer grandioos succes!

Deventer Verhaal, de organisator van Open Monumentendag Deventer, kijkt terug op een uitermate geslaagd en drukbezocht weekend. Het zonnige weer paste goed bij een fysieke openstelling van monumenten sinds de uitbraak van de pandemie. Op basis van de eerste indrukken vermoedt de organisatie dat ruim tienduizend bezoekers afgelopen weekend de weg naar Deventer en haar omliggende dorpen hebben weten te vinden.

Grandioos succes
Het was voor vele bezoekers van Open Monumentendag Deventer nog wat onwennig om verschillende monumenten zomaar in en uit te kunnen lopen sinds de uitbraak van de pandemie maar het ouderwets gezellige en laagdrempelige karakter van Open Monumentendag deed dat al snel als sneeuw voor de zon verdwijnen. De ruim 45 monumenten die zich afgelopen weekend hebben opengesteld voor het grote publiek, hebben naar schatting ruim tienduizend bezoekers over de vloer gehad. “Een grandioos succes…” zegt Eelco Versteeg van Deventer Verhaal. “Vorig jaar hebben we noodgedwongen een digitale presentatie van Open Monumentendag georganiseerd. Dat er nu een jaar later duizenden bezoekers, verdeeld over twee dagen en binnen de huidige coronamaatregelen, naar onze gemeente zijn gekomen voor al die sfeervolle panden met mooie verhalen is natuurlijk prachtig.

Foto: Bezoekers genieten van een muzikale voorstelling in de Hervormde Kapel aan de Graaf van Burenstraat 12 in Deventer (foto Viorica Cernica)

Volop amusement
Het thema voor dit jaar was ‘Mijn monument is jouw monument’. Met dit thema sloot de organisatie van Open Monumentendag Deventer aan bij het landelijke thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’. Het gehele weekend stond, naast de openstellingen, bol van diverse activiteiten. Zo kon men bijvoorbeeld een video-installatie in het ruim van het voormalig vrachtschip de Eestroom aan de IJssel bezoeken, pannenkoeken eten bij Windkorenmolen De Leeuw in Bathmen, diverse voorstellingen bekijken, onder andere op het Vogeleiland, in het Bergkwartier en de Hervormde Kapel, en genieten van de expositie over Charles Dickens aan de Walstraat in Deventer.

Bezoekers van Open Monumentendag Deventer krijgen op Bergschild 7 in Deventer een rondleiding en uitleg over de bouwhistorie van het monumentale pand (foto Viorica Cernica)

De zaterdagavond was als vanouds gereserveerd voor Nacht van Goud waar bezoekers in een uitverkochte Grote Synagoge, Bergkerk, Vrijmetselaarsloge en Sociëteit De Hereeniging konden genieten van dans, theater en muziek.

Foto: Dansgezelschap !mpact bracht tijdens Nacht van Goud in de Bergkerk de voorstelling Flamingo (foto Viorica Cernica)

Lebuinuskerk winnaar monumentenverkiezing
De Lebuinuskerk in Deventer is afgelopen vrijdag, voorafgaand aan het monumentenweekend, door het publiek uitgroepen tot ‘Deventer monument van het jaar 2021’. De kerk, die de skyline van Deventer domineert, krijgt tevens een professionele fotoreportage van het monument cadeau. De kerk hield de Oude Algemene Begraafplaats en Galerie Kiek-kus achter zich.

Foto: Herman Koldewijn (midden) van Stichting Vrienden van Lebuinus neemt, onder toeziend oog van Deventer Verhaal directeur Ewout van der Horst (L), de prijs in ontvangst uit handen van cultuurwethouder Carlo Verhaar (rechts) (foto Viorica Cernica)