Waterstraat 18 – Welle 12

Dit woonhuis bestaat uit twee delen, Waterstraat 18 is van voor 1650 en Welle 12 is van voor 1900. Het pand is tussen 2019 en 2020 helemaal gerestaureerd.

De beide gevels zijn aan de binnenzijde geïsoleerd met een voorzetwand die is vol geblazen met cellulose. Dat zijn een soort papiersnippers. Een dampremmende folie aan de warme kant, en afgewerkt met een houtvezelplaat met stuc.

Aan de Wellezijde, de kant waarop veel wind staat zijn de historische schuiframen aan de binnenzijde voorzien van achterzet ramen met dubbel glas. Daardoor is deze kant geïsoleerd, wind dicht en geluid dicht. De kozijnen met enkel glas aan de Waterstraat kant zijn gedeeltelijk voorzien van (heel goedkope) isolerende folie, en van isolerende vouwgordijnen.

De begane grondvloer is iets verhoogd en daartussen zit isolatie, ook tussen het plafond van de begane grond en de slaapkamer zit isolatie. Het dak aan de Welle kant is geïsoleerd aan de binnenzijde, met 16 cm vlaswol. Het dak aan de Waterstraat kant is aan de buitenkant geïsoleerd met een meerlaagse folie onder de pannen. Zodat het middeleeuwse hout van de sporen zichtbaar kon blijven.

Het pand heeft balans ventilatie met warmte terugwinning. Dat wil zeggen: in alle ruimten is luchtafzuiging van de warme vieze lucht. In de centrale unit wordt met die warmte de frisse lucht van buiten opgewarmd. De voorverwarmde frisse lucht wordt centraal in het trappenhuis ingeblazen. En in de zomer blaast de ventilatie juist frisse nachtlucht in het huis, en voert hij de warmte af.

Koken en warm water in de keuken is elektrisch. De verwarming gebeurt nog met een aardgasketel, maar wel (meestal) op lage temperatuur; een aanvoer temperatuur van 50 gr C. Dat betekent dat het pand geschikt is voor een warmtepomp. Maar dat is een volgende fase. Het resultaat is: de vorige eigenaar had een gasrekening van 3000 m3 gas per jaar. Nu zit dit in de buurt van 1000 m3 gas per jaar.

Een paar feitjes over het huis:

  • De vondst van 6 tegeltjes uit een fabriekje dat tot 1637 in Deventer heeft gestaan.
  • De ontdekking van een middeleeuws kozijntje in de zijgevel op de begane grond.
  • De middeleeuwse telmerken op de daksporen op zolder.
  • De middeleeuwse kelder met gemetselde gewelven.
  • De nieuwe topgevel aan de Waterstraat die is gemaakt van echt gebrand hout. Het vervangt een lelijke lijst van foute schrootjes uit 1995. Wel moest de topgevel een stukje voor het metselwerk uit blijven steken om vleermuizen die “mogelijk nestelden” onder de schrootjes lijst hun plekje te laten houden.
  • En dat het een enorm plezier is geweest om dit project te kunnen maken, samen met de uitvoerenden.

Activiteiten zondag
Bezoek (30 min.) aan de woning Waterstraat 18 voor max. 5 volwassen personen tegelijk. Het huis is niet geschikt voor bezoek door kinderen jonger dan 12 jaar. Men moet bovendien goed ter been zijn, trap lopen is onderdeel van de rondleiding.

Vooraf aanmelden
Aanmelden tot 9 september via email: coraline.vester@gmail.com. Onder vermelding van naam, telefoonnummer, aantal personen en aanvangstijdstip.
(op de dag zelf alleen indien er nog plaatsen beschikbaar zijn).
Let op: ingang via de kelder aan de Waterstraat 18

1.

11:00 – 11:30 uur

VOL

2.

11:45 – 12:15 uur

VOL

3.

12:30 – 13:00 uur

VOL

pauze

4.

14:00 – 14:30 uur

VOL

5.

14:45 – 15:15 uur
nog enkele plaatsen

6.

15:30 – 16:00 uur
nog enkele plaatsen

Als er plaats is, dan ontvangt u daarvan via de mail een bevestiging.
Hebt u geen bevestiging ontvangen? Dan kunnen wij u helaas niet ontvangen, we maken geen wachtlijst.
Als u na bevestiging toch besluit om niet te komen dan horen wij het graag.
Vrij gekomen plaatsen kunnen op de dag zelf vergeven worden.

ADRES:
Waterstraat 18 – Welle 12, Deventer / ingang via de kelder aan de Waterstraat 18

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Woonhuis

HUIDIGE FUNCTIE:
Woonhuis

OPENINGSTIJDEN

  • Zondag 11 september
    11:00 – 16:00 uur