Station

Ruim 100 jaar oud

Activiteiten zaterdag

 • Opstapplaats trein: rij mee met een treintje tussen het station en MIMIK film, theater en café aan de IJssel en laat je onderweg verrassen door de bijzondere omgeving. De Bello is een kopie van de stoomtram die van 1885 tot 1945 reed op het traject Deventer-Borculo.
  Gratis, max. 32 personen, reserveren is niet mogelijk. Zie de dienstregeling hieronder.
 • Toneelspelers in traditionele kleding vertellen over de historie van het spoor en het station.
 • Openstelling door NS Stations van diverse ruimtes die normaal gesloten zijn: zo kan de oude stationsrestauratie worden bezocht. Deze schitterende ruimte wordt onder andere opgesierd met tekeningen van kinderen die spelen met houten speelgoed, gemaakt door Jan Feith. In- en uitchecken noodzakelijk, zie hieronder.
 • Presentatie in de oude rijwielbewaarplaats met onder meer een filmpje over de onlangs aangebrachte luiken, verder een kort filmpje over het opknappen van locomotief SIK 297.
 • Openstelling Stationsplein 7 (linkerzijde gebouw): bezoek de Sport- en Ontspanningsvereniging op de eerste verdieping.
 • Kraam met informatie en verkoop van door SIED uitgegeven boeken, uiteraard zal het boek Station Deventer niet ontbreken.
 • In MIMIK wordt de in opdracht van SIED gemaakte documentaire over het station vertoond. Een door Paul van Agten gemaakte uitgebreide en interessante film die gratis te zien is. De film wordt ook op zondag gratis in MIMIK vertoond.
  Aanvangstijden film: 10.30, 12.00, 13.30, 15.00 en 16.30 uur. Reserveer hier je gratis ticket
 • Organisatie: SIED en NS Stations

Activiteiten zaterdag Korenlint
14.30 – 15.00 Maat 16
15.30 – 16.00 D’Ieselsingers

In- en uitchecken om de oude stationsrestauratie te bezoeken

 • Check beneden bij de poortjes in en check daarna boven direct uit bij de in- en uitcheckpaal in de oude stationsrestauratie.
 • Bij het verlaten van de stationsrestauratie: check in en check daarna beneden bij de poortjes weer uit.
 • Bezoekers hebben toegang met een OV-pas of betaalpas. Het bezoek is uiteraard gratis.

Dienstregeling Bello trein, zaterdag 9 september 2023

Vertrek vanaf
NS Station
Vertrek vanaf Oude Mariakerk / MIMIK
10.1510.30
10.4511.00
11.3011.45
12.1512.30
13.0013.15
13.4514.00
14.3014.45
15.1515.30
16.0016.15

 

Aanvangstijden van de film over het station in MIMIK: 10.30, 12.00, 13.30, 15.00 16.30
Reserveer je gratis ticket hier: Open Monumentendag 2023 (mimik.nl)

 

Route 1:
NS station – Stationsplein – Singel – Van Twickelostraat – Welle – Nieuwe Markt – Hofstraat – Grote Kerkhof – Halte Oude Mariakerk/Mimik

Route 2:
Halte Oude Mariakerk/Mimik – Nieuwe Markt – Welle – Pothoofd – Boerlaan – Handelskade – Stationsplein – NS station

Over het Station
Het Deventer station van de Nederlandse Spoorwegen met bijgebouwen is in 1914 gebouwd naar ontwerp van H. Menalda van Schouwenburg, in rationalistische stijl. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw, een rijwielstalling en goederenloods, een eilandperron met bebouwing en overkapping en een watertoren met ketelhuis.

Het station is gebouwd als vervanging van de stations van de Staatsspoorwegen aan de lijn Zutphen-Deventer-Zwolle en van de Hollandse IJzeren Spoorwegmij, aan de lijn Apeldoorn-Deventer-Almelo. Aan de westzijde van het perron is te zien waar de twee doodlopende sporen van de Overijsselse Lokaal Spoorlijn Deventer-Ommen gelegen hebben. Daar is nu een prachtige groenstrook. Met de bouw van het nieuwe station is de spoorlijn opgehoogd en zijn vijf viaducten voor het wegverkeer aangelegd.

Het stationsgebouw was oorspronkelijk op de verdieping behangen met luiken. De uitgang, identiek aan de ingang, is dichtgezet. In de zijgevel (W) is door verbouw van een raampartij een uitgang gemaakt, onder de originele verplaatste luifel. De spits van de uitgebouwde traptoren is na WO II verwijderd. De kaartcontrolekiosk in de doorgang naar de perrons is verdwenen.
(Bron: monumenten.nl)

Over SIED
De SIED heeft met tal van vrijwilligers gewerkt aan het herstel van de authentieke luiken op het station. In februari 2023 zijn de eerste acht luiken weer teruggeplaatst. Met de terugplaatsing is het station weer een stap dichterbij hoe het er vroeger uitzag. Eind 2020 nam de SIED het initiatief om de luiken terug te brengen. NS omarmde het idee direct en er werd samen met een aantal andere partijen een projectplan uitgewerkt. Na het verkrijgen van de omgevingsvergunning werkten elke dinsdag en donderdag de vrijwilligers aan het herstel. De luiken voor het station zijn geschuurd, in elkaar gezet en in de originele donker groene kleur geschilderd. Het is de bedoeling om ook de andere luiken op de eerste en tweede verdieping terug te brengen, het gaat in totaal om 32 luiken. Het spoor is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van Deventer als industriestad. Al geruime tijd werkt de SIED samen met de NS om het station in de schijnwerpers te zetten. De luiken zijn de bekroning van die samenwerking. (Bron: sied.nl)

De Stichting Industrieel Erfgoed Deventer levert een bijdrage aan de instandhouding van het industrieel erfgoed in de meest brede zin. Zij streeft naar behoud van voor de industriële ontwikkeling van Deventer belangrijke panden en doet dit door ze te onderzoeken, te beschrijven, de bedrijfsgeschiedenis te ontrafelen en op die manier de waarde te bepalen, ze onder de publieke aandacht te brengen en te transformeren voor een nieuw en aansprekend gebruik. Daarbij let de SIED ook op de betekenis die ze voor de directe omgeving en voor de stad kunnen hebben. Vanuit het pand aan Klooster 3 voert de SIED haar activiteiten uit.

OPENINGSTIJDEN

 • Zaterdag 9 september
  10:00 – 17:00 uur

ADRES:
Stationsplein 5, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Station

HUIDIGE FUNCTIE:
Station

Website