Stadhuis

Het Stadhuis is tegenwoordig een groot complex. Het oude gedeelte heeft een brede representatieve gevel aan het Grote Kerkhof. De diep naar achteren uitgebouwde middeleeuwse vleugel was oorspronkelijk het Wanthuis, de Deventer Lakenhal. Daar vond de handel en het keuren van in de stad vervaardigde stoffen plaats. Het Wanthuis kreeg in 1662 een door de Amsterdammer Philips Vingboons ontworpen pilastergevel (een zijgevel, kijk om de hoek in de Polstraat). Dertig jaar later bouwde de Hagenaar Jacob Roman de zandstenen voorgevel met een stoep en een vooruitspringende middenpartij, bekroond met het gebeeldhouwde stadswapen.

In het gebouw bevinden zich nog oudere onderdelen, zoals de kelders van de huizen die hier ooit stonden. Middeleeuws muurwerk met een raam in gotische stijl zijn zichtbaar  vanaf de binnenplaats. Het rijkversierde Landshuis is in 1637 gebouwd. De nieuwe gevel daarnaast (2015) is ontworpen door de Rotterdamse architect Michiel Riedijk samen met de Deventer kunstenaar Loes Ten Anscher, die de vingerafdrukken bedacht en uitvoerde.

Activiteiten zaterdag en zondag
Het historische gedeelte en het Landshuis zijn te bezichtigen. Bewonder de Trouwzaal, Oude Raadzaal, Burgerzaal, 1ste en 2e Schrijfkamer, Raadzaal en B&W-kamer.
Ook zijn er doorlopend rondleidingen en voor kinderen is er een speurtocht met aan het einde van de route iets lekkers.

Korenlint zaterdag (Burgerzaal)
15.00 – 15.30 uur: Zang- en danstheater Apropos
16.00 – 16.30 uur: Dagkoor Deventer

ADRES:
Grote Kerkhof 4, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Lakenhal en Landshuis

HUIDIGE FUNCTIE:
Stadhuis

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 10 september
    10:00 – 17:00 uur
  • Zondag 11 september
    10:00 – 17:00 uur
Website