
Senzora gebouw
Activiteiten zaterdag en zondag
Kunstinstallatie Em’kal Eyongakpa – organisatie Kunstenlab
11.00 en 14.00 uur: rondleidingen (ca. 30 min.).
Activiteiten zaterdag Nacht van Goud
20.30, 21.00, 21.30, 22.00 uur
KUNSTENAAR EM’KAL EYONGAKPA – KUNSTINSTALLATIE
Ervaar zijn eigen, niet-westerse perspectief en voel de mysteries van een vaak voor ons niet-waarneembare geluidswereld.
(Doorlopend)
Over de tentoonstelling van Em’kal Eyongakpa
Hier, tussen de restanten van het voormalige fabrieksterrein van de Senzora-fabriek, is de nieuwe wijk die er zal verrijzen nog ver weg.
Ssst. Hoor je dat? Vanuit de kelder van het fabrieksgebouw weergalmt een diep donker geluid. Is het de wind? Zijn het de geluiden van industriële machines die draaien? Het lijkt alsof het gebouw zich laat horen. De (t)rillingen van het gebouw klinken als een koraal. Symfonische muziek die voortkomt uit het transitieproces van de voormalige Senzora-fabriek in Deventer.
Vanuit een eigen, niet-westers perspectief neemt geluidskunstenaar Em’kal Eyongakpa (1981, Kameroen) ons mee naar de mysteries van een voor ons vaak onbekende, want niet-waarneembare, geluidswereld. Naar de ‘hartslagen’ van de aarde, de Schumann-resonantie, die volgens wetenschappelijk onderzoek ontstaat in de Golf van Guinea; een aards pulserend gebrom van 7,83 hertz. De frequentie nadert de menselijke frequentie van de hersenen (7-14 hertz). De trillingen zijn geregistreerd door seismologen, maar te laag om met een gezond mensen-oor op te pikken.
Eyongakpa onderzoekt menselijke activiteiten en natuurlijke fenomenen uit de spirituele en de fysieke wereld; zielen of geesten van mensen en dieren, planten, stenen of bergen en rivieren. Ook dit gebouw is volgens hem bezield en bezit bepaalde krachten. Met zijn kunstwerk geeft hij ons toegang tot een diepgewortelde, zintuiglijke ervaring.
Eyongakpa verbouwt de ruimtes in het voormalige fabrieksgebouw tot een warme, donkere kraamkamer van echoënde geluiden. Hier maakt hij de industriële naschokken van het Senzora gebouw voelbaar, vermengd met weerkaatsing van geregistreerd omgevingsgeluid en het geluid van ruwe aarde. Sculpturale composities ontstaan door voetafdrukken van dansers en bezoekers die op de geluiden reageren en door de beweging van de aan wortelharen opgehangen kleisculpturen die op de trillingen reageren.
Alsof we in de bodem zelf afdalen.
Over Senzora
Senzora bestaat uit meerdere gebouwen. Naar ontwerp van architect J. van Dijk werd in 1916 de nieuwe locatie in de Raambuurt gebouwd. Tussen de pylonen op de gevel staat: FABRIEKEN SENZORA DEVENTER, deze naam is het gevolg van de vestiging van de firma op deze locatie: Schoemaker en Zonen Raamstraat; Senzora. Het tweede gebouw dat in opdracht van Senzora gebouwd is op dit terrein, is naar ontwerp van architect M. van Harte. In 1927 legt men hier de eerste steen van een fabrieksgebouw voor de productie van zachte zeep. Vooral het achterste gedeelte is in de loop der jaren drastisch veranderd. Het originele sheddak werd vervangen en opgehoogd.
Het oudste gebouw van het terrein is, de voormalige Stoom-, Was-, Bleek- en Strijkinrichting, in 1887 als eerste gebouw in dit gebied door de fabrikant Nierdt neergezet naar ontwerp van architect M. van Harte. In 1929 wordt het gebouw gekocht door Senzora. In de jaren veertig wordt aan de voorkant van het gebouw, waar de centrale toegangspoort was tot de wasserij, een kantoor gebouwd. De opslagkelder onder de fabriek aan de Raamstraat heeft bij de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog als schuilkelder gediend voor de Raambuurtbewoners. Een gedenksteen in de gevel van het kantoor aan de Bergsingel herinnert hun dank aan het bedrijf.
Bron: SIED
ADRES:
Raamstraat 8, Deventer
OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Fabriek
OPENINGSTIJDEN
- Zaterdag 9 september10:00 – 18:00 uur
- Zondag 10 september10:00 – 18:00 uur