Museum Geert Groote Huis

Geert Groote, geboren en gestorven te Deventer (1340-1384), is een van de erflaters van onze beschaving. Hij is de geestelijke vader van de Moderne Devotie, verdediger van het vrije woord en voorvechter van onderwijs en vorming. Zeshonderd jaar geleden bestonden in Deventer meerdere huizen met gemeenschappen van broeders en zusters van het gemene leven (men bedoelde daarmee leven in gemeenschap van goederen) die volgens de regels van Geert Groote samenwoonden.

Om Geert Groote te eren en om te laten zien dat zijn – vaak tegendraadse – gedachten juist in onze tijd van grote betekenis zijn, is er in Deventer op het Lamme van Dieseplein opnieuw een huis gebouwd waarin mensen hem kunnen ontmoeten en zijn tijd en ideeën kunnen beleven. Dit glazen gebouw staat op de crypte (kelder) van de kapel van het Rijke Fraterhuis, een van de Deventer huizen van de Moderne Devotie. Het Geert Groote Huis is opgeleverd in november 2012 en officieel geopend op 3 oktober 2013.

Activiteiten zaterdag en zondag
De expositie “Thomas a Kempis, actueler dan ooit’, neemt de bezoeker in de kelder mee langs een aantal thema’s die belangrijk waren in het leven van Thomas a Kempis, maar die ook nu nog tot onze verbeelding spreken. Zo wordt er een mooie en bijzondere boekenselectie getoond die meer laat zien over het gedachtegoed van Thomas a Kempis. Daarnaast geeft een viertal multidisciplinaire hedendaagse kunstenaars een inspirerende kijk op de invloed van Thomas a Kempis op onze tijd.

ADRES:
Lamme van Dieseplein 4, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Kapel

HUIDIGE FUNCTIE:
Museum

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 11 september
    11:00 – 17:00 uur
  • Zondag 12 september
    13:00 – 17:00 uur
website