Museum Geert Groote Huis

Geert Groote, geboren en gestorven te Deventer (1340-1384), is een van de erflaters van onze beschaving. Hij is de geestelijke vader van de Moderne Devotie, verdediger van het vrije woord en voorvechter van onderwijs en vorming. Zeshonderd jaar geleden bestonden in Deventer meerdere huizen met gemeenschappen van broeders en zusters van het gemene leven (men bedoelde daarmee leven in gemeenschap van goederen) die volgens de regels van Geert Groote samenwoonden.

Om Geert Groote te eren en om te laten zien dat zijn – vaak tegendraadse – gedachten juist in onze tijd van grote betekenis zijn, is er in Deventer op het Lamme van Dieseplein opnieuw een huis gebouwd waarin mensen hem kunnen ontmoeten en zijn tijd en ideeën kunnen beleven. Dit glazen gebouw staat op de crypte (kelder) van de kapel van het Rijke Fraterhuis, een van de Deventer huizen van de Moderne Devotie.

Expositie zaterdag
De expositie ‘Deventer besmet!’ neemt je mee in de geschiedenis en vertelt meer over de medische kenmerken van de pandemieën die Deventer teisterden. Daarnaast word je bewust gemaakt van wat een pandemie deed en doet met ons gedrag door middel van een spannend interactief spel. Als burgemeester van Deventer beslis je over de toekomst van de stad. Een uitgelezen kans om eindelijk zelf eens het roer in handen te nemen!

Korenlint zaterdag
13.30 – 14.00 uur: Maat 16
14.30 – 15.00 uur: Vocal Group Notes
15.30 – 16.00 uur: Vocalized

ADRES:
Lamme van Dieseplein 4, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Kapel

HUIDIGE FUNCTIE:
Museum

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 10 september
    11:00 – 17:00 uur
Website