Museum EICAS preview

Van Otterbeek Bastiaans, koopman in koloniale waren, bouwde in 1858 twee pakhuizen (begane grond, twee verdiepingen en een zolder) aan de Polstraat met identieke tuitgevels versierd met pilasters en lijstwerk rond de ramen en luiken alsmede een hijskap met takelinstallatie. Op de begane grond lagen kruidenierswaren en boven werden koffie, thee, zaden en bonen opgeslagen. Twee gevelstenen herinneren aan die tijd: een aardbol met de Indonesische archipel, twee handjes lossen een vaatje.

Tot 1924 zijn de beide pakhuizen in handen gebleven van dezelfde familie. In 1987 stortten de geveltoppen in. De N.V. Bergkwartier reconstrueerde de pakhuizen in 1992. Thans is Museum EICAS preview hier gevestigd.

Museum EICAS preview is een inspirerende, eigentijdse plek voor hedendaagse kunst, met een vaste collectie en wisselende exposities. In twee ruimtelijk gerenoveerde pakhuizen met maar liefst drie verdiepingen maak je kennis met de Nederlandse Nul-beweging. Deze kunstenaarscollectieven ontstaan rond 1960 in een Europa dat zich herstelt van de oorlog. Hun werk is niet alleen een gedurfde reactie op de vaak expressieve kunst van dat moment. Nog meer is het een nieuw vertrekpunt voor de hedendaagse kunst.

Activiteiten zaterdag en zondag

De begane grond en de tuin van de Latijnse School zijn gratis te bezichtigen.
Voor de vaste collectie en zomerexpositie vragen we een entree van 5 euro per persoon.

Vanaf eind september sluiten de deuren van Museum EICAS preview in de Polstraat. En opent vanaf november 2022 Museum EICAS haar deuren in het volledig gerenoveerde en verbouwde Hegius-gebouw aan de Nieuwe Markt 23 te Deventer.

ADRES:
Polstraat 6a, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Pakhuis

HUIDIGE FUNCTIE:
Museum

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 10 september
    10:00 – 17:00 uur
  • Zondag 11 september
    10:00 – 17:00 uur
Website