Museum De Waag

In het hart van de stad, midden op de Brink, staat de monumentale Waag uit 1528. Het is de oudste waag van Nederland. Dit bijzondere gebouw springt direct in het oog doordat het zo scheef staat: het staat maar liefst 80 centimeter uit het lood. De bouwstijl is laatgotisch, een voorzichtige overgang van de gotiek naar de renaissance. Dat is met name te zien aan de horizontale indeling van de gevels. Het bordes, dat pas ruim honderd jaar later werd aangebouwd, is in een late renaissancestijl die teruggaat op Romeinse voorbeelden.

De oudste functie van het gebouw was belastingkantoor van de stad. De goederen die op de jaarmarkten werden aangevoerd liet de stad hier wegen, waarna de kooplieden er belasting over moesten betalen. Aan de zijkanten zaten vroeger poorten, waardoor men naar binnen en er weer uit kon rijden. Op de verdieping zat de hoofdwacht. Vanaf die plek hield men toezicht op de orde en veiligheid in de stad.

In Museum De Waag worden topstukken en hoogtepunten uit de geschiedenis van de stad getoond.

Activiteiten zaterdag en zondag
10.00, 12.00, 14.00 en 16.00 uur: rondleiding (ca. 30 min.) over de geschiedenis, functies en bouwhistorie van de Waag.
Gratis entree: alleen bij deelname aan de rondleiding.
Vooraf aanmelden rondleiding verplicht! Vol=vol.

Beveiligingscode:
security code
Vul de beveiligingscode in:

Reserveer

 

Tentoonstelling: ‘Het verraad van Deventer. Rampjaar 1672’
Eeuwenlang werd de Deventenaren de snelle overgave van 1672 nagedragen als verraad aan de Republiek. Had Deventer zich tot het uiterste moeten verdedigen of deed de stad er beter aan zich over te geven?

De tentoonstelling toont de belegering van Deventer door de Duits-Franse overmacht. De vorst-bisschop van Munster, Bernard von Galen alias ‘Bommen Berend’, dreigde met zijn gevreesde kanonnen, mortieren en brandbommen de stad in vuur en vlam te zetten. Toen Deventer zich niet overgaf liet hij de stad van drie zijden beschieten. Burgemeester Hendrick Nilant zag daarom geen andere oplossing dan de stad al een dag na belegering over te geven.

ADRES:
Brink 56, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Waag

HUIDIGE FUNCTIE:
Museum

ENTREEPRIJZEN:
Volwassenen: 9,00
13-18 jaar: 2,50
0-12 jaar: gratis
Museumkaart: gratis

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 10 september
    10:00 – 17:00 uur
  • Zondag 11 september
    10:00 – 17:00 uur
Website