Kunstenlab

Pettenfabriek NV. H.J. Smit was al vanaf 1842 als winkel gevestigd in de binnenstad aan de Lange Bisschopstraat. In 1930 kocht P.A.J. Smit hier een perceel van de stad en bouwde een fabriek, die oorspronkelijk uit een productiehal met sheddak en de kantoren bestond, een pakhuis en de expeditie. In 1957 plaatste men aan de zuidzijde van het pand een gebouw met twee verdiepingen, dat beneden een extra snijzaal en boven de kantine huisvestte. Het bedrijf stapte in de jaren vijftig over op artikelen als overhemden en pyjama’s.

De Deventer uitgeverij DAVO verhuisde in 1980 van de Brink naar dit pand. Dit bedrijf, opgericht door de heer Berghuijs, is gespecialiseerd in het vervaardigen van albums voor het verzamelen van de landscollectie postzegels van de meeste landen ter wereld. Na het vertrek van DAVO trokken kunstenaars in het gebouw.

Sinds 2014 zijn Kunstenlab, Kunstuitleen en tal van studio’s en ateliers in het pand gevestigd.

Activiteiten zaterdag
16.00 uur: rondleiding (30 min.), start in Kunstenlab en aansluitend door het Havenkwartier waarbij de nadruk ligt op de bijzondere architectuur en de ontwikkeling van dit dynamische gebied.

Expositie zaterdag en zondag

  • Kunstenaar Domas van Wijk exposeert een bijzondere, zelfvoorzienende geluidsinstallatie waarbij meerdere platenspelers en subwoofers met elkaar in verbinding staan en elkaar beïnvloeden. De installatie werkt met walvisgeluiden die onderling worden doorgegeven in een eindeloze en constant veranderende geluidsloop.
  • Eind jaren zestig werd in Deventer Stichting Y opgericht, een initiatief dat kunst inzette voor maatschappelijk betrokken projecten in de openbare ruimte. In de podiumruimte van Kunstenlab worden de “social sculpture” projecten van het collectief getoond, onder andere met videobeelden uit die tijd. In de projectruimte tonen Pim van Pagee en Klaus Versteegen, twee van de initiatiefnemers van stichting Y, recent persoonlijk werk.

Expositie
Wandering | Elise van der Linden
Locatie Lage Wellekade
Zaterdag 10.00 – 17.00 uur en 20.00 tot 22.30 uur
Zondag 10.00 – 17.00 uur

Video-installatie in het ruim van een voormalig vrachtschip

Deventer kunstenaar Elise van der Linden laat in het voormalig Belgisch vrachtschip de Eestroom haar video-installatie Wandering zien. Een installatie waarbij je als bezoeker deel uitmaakt van het kunstwerk: je stapt in een nieuwe wereld en loopt tussen het videowerk door in het ruim van het schip. Je ziet projecties van ruimtes en planten die aan je voorbijgaan. Op deze locatie voelt het bijna als een onderwaterwereld.

Van der Linden laat zich in haar werk leiden door het vaak onopgemerkte verloop van de dingen. Zoals een groeiproces van een plant, ophopingen en resten van ooit belangrijke verhalen op papier, de snelheid van onze voertuigen, de door de mens gebouwde ruimten en constructies die weer uiteen vallen. De tijd brengt een constante spanning tussen verandering en de menselijke neiging tot het vasthouden aan wat was.

Foto’s uit de serie Shades of Silence vormden voor Elise van der Linden de inspiratie voor Wandering. Ze zijn gemaakt in een vervallen dorpje, waar de natuur haar plek weer terugpakt. Wandering is gemaakt voor Theaterfestival de Parade 2017, waar Elise de solotentoonstelling ’Shades of Silence’ had in het Parademuseum, in opdracht van Museum de Fundatie.
Voor deze Open Monumentendag is het werk aangepast aan de omstandigheden op het schip de Eestroom en krijgt het een heel nieuwe lading en betekenis. Het werk is ook voor het eerst in Deventer te zien.

ADRES:
Havenplein 20, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Fabriek

HUIDIGE FUNCTIE:
Kunstenlab

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 11 september
    11:00 – 17:00 uur
  • Zondag 12 september
    11:00 – 17:00 uur
website