Kunstenlab

Pettenfabriek NV. H.J. Smit was al vanaf 1842 als winkel gevestigd in de binnenstad aan de Lange Bisschopstraat. In 1930 kocht P.A.J. Smit hier een perceel van de stad en bouwde een fabriek, die oorspronkelijk uit een productiehal met sheddak en de kantoren bestond, een pakhuis en de expeditie. In 1957 plaatste men aan de zuidzijde van het pand een gebouw met twee verdiepingen, dat beneden een extra snijzaal en boven de kantine huisvestte. Het bedrijf stapte in de jaren vijftig over op artikelen als overhemden en pyjama’s.

De Deventer uitgeverij DAVO verhuisde in 1980 van de Brink naar dit pand. Dit bedrijf, opgericht door de heer Berghuijs, is gespecialiseerd in het vervaardigen van albums voor het verzamelen van de landscollectie postzegels van de meeste landen ter wereld. Na het vertrek van DAVO trokken kunstenaars in het gebouw.

Sinds 2014 zijn Kunstenlab, Kunstuitleen en tal van studio’s en ateliers in het pand gevestigd.

EXPO
Roos van Haaften maakt betoverende lichtwerken, die ontstaan door een spel van reflecties en schaduwen. In Kunstenlab laat ze nieuw werk zien waarin ze experimenteert met kleur en abstractie. Kunstenaar Maaike Folmer toont in een andere ruimte haar onheilspellende collagewerken. Deze digitale collages bestaan uit ruwe, industriële beelden die door de zorgvuldige compositie toch een verstild en geordend beeld vormen.

Activiteiten zaterdag
14.00 en 16.00 uur: rondleiding (30 min.) die start in de tentoonstellingsruimte van het Kunstenlab en vervolgt buiten op het terrein van het Havenkwartier waarbij de nadruk ligt op de bijzondere architectuur en de ontwikkeling van dit dynamische gebied.

Activiteiten zondag
16.00 uur: officiële, feestelijke opening van de tentoonstellingen van Roos van Haaften en Maaike Folmer. Een mooi moment om langs te komen en met een drankje in de hand de kunstwerken te bekijken. 

ADRES:
Havenplein 20, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Fabriek

HUIDIGE FUNCTIE:
Kunstenlab

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 10 september
    11:00 – 17:00 uur
  • Zondag 11 september
    11:00 – 17:00 uur
Website