Hofstraat 8-10 / De Linnenkist

Deze twee gelijke huizen werden in 1623 gebouwd. Deze huizen zullen hun naam eerst hebben gekregen in de 18e eeuw, toen ze als woon- en pakhuizen werden gebruikt door linnenhandelaren.

De beide gevels Hofstraat 8 en 10 vertonen, afgezien van de indeling op de begane grond en de takelinstallatie met bijbehorende luiken, nog het beeld uit de tijd van hun ontstaan. Deze in Deventer opvallende en als tweeling unieke huizen, leken tot voor kort nog in originele staat. Toch was in 1921 de gevel aangepast voor de boekhandel van de weduwe Karssenberg-de Lange, en hadden ook Ten Harmsen en Vervoort voor hun koffiebranderij en handel in koloniale waren de toegankelijkheid van het pand naar de straat vergroot. Hun prachtige winkelkast uit omstreeks 1900 met de namen van exotische kruiden op grote en kleine laden, werd bij de restauratie opgeknapt en hield haar oude plaats.

Het snijraam is vervaardigd door Ela Venbroek-Franczyk. In het opgerolde linnen zijn motieven gesneden en het geheel komt bijeen in een strik.

Het pand wordt gebruikt als vergaderlocatie voor erfgoedclubs.

Activiteiten zaterdag
Neem een kijkje in deze prachtige panden die ooit als woon- en pakhuizen door linnenhandelaren werden gebruikt.
Organisatie: NV Bergkwartier.

Over NV Bergkwartier
NV Bergkwartier zorgt ervoor dat deze panden in al hun oorspronkelijke luister worden hersteld om daarmee een belangrijk deel van de Deventer historie te bewaren. De organisatie voert restauraties uit en beheert vervolgens de verhuur van de panden als woon- en werkruimte. Als ‘Maatschappij tot Stadsherstel’ denken we graag mee over de toekomstige ontwikkelingen in de stad, om Deventer nog aantrekkelijker te maken.

ADRES:
Hofstraat 8 – 10, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Woon- en pakhuis

HUIDIGE FUNCTIE:
Vergaderlocatie

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 10 september
    10:00 – 16:00 uur
Website