Hervormde Kapel / Graaf van Burenstraat 12

De van oorsprong Nederlands Hervormde kerk aan de Graaf van Burenstraat 12 is in drie jaar tijd gebouwd; van 1880 tot en met 1893. De kerk is gebouwd op een bijzondere plek, namelijk op de fundering van de Noorderbergpoort, deels op het talud en deels in de bedding van de voormalige buitengracht.

Mejuffrouw Crommelin heeft de bouw van de kerk mogelijk gemaakt en verhuurde de kerk aan de Evangelische Protestantse Vereniging. In 1973 is het gebouw verkocht aan de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) te Deventer.

De kerk is gebouwd in Neorenaissancestijl, en is waarschijnlijk het ontwerp van architect Mulock Houwer, die ook de Grote Synagoge in de Golstraat heeft ontworpen. Voor beide rijksmonumenten zijn dezelfde soort bakstenen gebruikt. Het glas-in-lood is in 1949 vernieuwd door de firma Van der Wijk & Co. uit Deventer. De orgelkas dateert van de bouw. Het (niet beschermde) orgel is samengesteld uit orgelonderdelen van diverse kerken.

In 2009 veranderde de bestemming van het gebouw. Er heeft een tijdje een veilinghuis in gezeten en daarna werd het als woonhuis gebruikt. De huidige bewoners hebben de kerkzaal getransformeerd tot woonkamer. Wanneer op zonnige dagen de kerkdeuren open staan, laten zij anderen graag meegenieten van hun bijzondere woning.

ACTIVITEITEN zaterdag

Open Huis 10.00 – 17.00 uur

ADRES:
Graaf van Burenstraat 12, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Kerk

HUIDIGE FUNCTIE:
Woonhuis

 

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 10 september
    10:00 – 17:00 uur