Hanzemuseum De Leeuw

Dit rijksmonumentale pand aan de Nieuwstraat stamt uit 1645 en heeft een trapgevel in de renaissancestijl, rijk versierd met natuurstenen ornamenten. Het is een prachtige gevel die perfect bewaard lijkt. Niets is echter minder waar; de prachtige staat van de gevel is het gevolg van wat wel een ‘harde restauratie’ wordt genoemd. Bij een harde restauratie vervangt men veel aan verweerd bouwmateriaal. Feitelijk kiest men bij de restauratie tussen een verweerd eindresultaat en een monument dat er als nieuw uitziet. Dat is altijd een ongelukkige keuze om te maken.

Nadat de bakkerij in 1997 zijn deuren sloot, werd het pand achter de gevel omgevormd tot museum, een snoepwinkel en een hotel. Hanzemuseum De Leeuw heeft één van de grootste verzamelingen koekplanken van Nederland. Daarnaast is er een collectie hang- en schootkoffiemolens en zijn er vele verschillende soorten blikken, chocolade- en marsepeinvormen en andere banketbakkersattributen te bewonderen. Achter in het museum bevindt zich een oud bakkerswinkelinterieur dat nu dienst doet als winkeltje voor Oudhollands snoep. Er is een koffie- en theeschenkerij in het museum met een terras op de patio.

Activiteiten zaterdag
Neem een kijkje in het Hanzemuseum, toegankelijk via de winkel. Waan je even terug in de tijd en Els van den Beld beantwoordt graag alle vragen.

ADRES:
Nieuwstraat 25, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Bakkerij

HUIDIGE FUNCTIE:
Museum en hotel

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 10 september
    11:00 – 17:00 uur
Website