Grote Synagoge

Het Joodse gebeds- en gemeenschapshuis werd in 1892 in gebruik genomen. Deventer telde toen ongeveer 500 Joodse inwoners. Bij het veertigjarig bestaan van de synagoge heeft er een uitgebreide restauratie plaatsgevonden.

Na gedeeltelijke vernieling tijdens de Tweede Wereldoorlog is de synagoge in 1947 opnieuw gerestaureerd, maar het gebouw bleek te groot voor de gedecimeerde Joodse gemeenschap en is daarom verkocht aan de Christelijke Gereformeerde kerk.

In 1995 is het tegeltableau in het voorportaal hersteld en zijn er gebrandschilderde ramen geschonken. De elementen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Nadat in 2010 de inwijding opnieuw plaats vond, is de synagoge 8 jaar lang in gebruik geweest door de Joodse Gemeente Beth Shoshanna. In 2018 vond deze gemeente noodgedwongen elders (Raalte) een onderkomen. Daarna werd de synagoge gebruikt voor onder andere concerten en kooroptredens. Er wordt op dit moment gezocht naar een passende bestemming voor dit karakteristieke gebouw in Deventer.

Wat de synagoge aan de Golstraat zo bijzonder maakt, is de Moorse, oriëntaalse stijl. Stadsarchitect J.A. Mulock Houwer heeft het pand ontworpen. In de geveltop van de synagoge zie je de eerste woorden van de Tien Geboden en daaronder de davidster in glas-in-lood. Eerst stond op die top ook nog een vergulde davidster die van veraf goed was te zien en boven de daken uitstak. De vier torentjes waren, geheel in Moorse stijl, versierd met halve maantjes erop. De vergulde davidster en de halve maantjes zijn in de oorlog verdwenen.

Activiteiten zaterdag
Dit bijzondere gebouw in Moorse, oriëntaalse stijl is geopend voor bezoekers. 

Korenlint zaterdag
13.30 – 14.00 uur: Musica Baltica
14.30 – 15.00 uur: Vocalized
15.30 – 16.00 uur: Vocal Group Notes

ADRES:
Golstraat 23-25, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Synagoge

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 10 september
    13:00 – 17:00 uur