Grand Boutique Hotel – Restaurant Huis Vermeer

De rijke historie van de drie monumentale panden waarin Hotel – Restaurant Huis Vermeer is gevestigd, voert ver terug in de tijd. In 1880 gaf de Deventer bankier Chris Vermeer, de opdracht aan architect W.C. Metzelaar, om het pand op Grote Kerkhof nummer 9, tegenover de Lebuinuskerk, tot zijn woonhuis te verbouwen. In 1895 is het huis aan de linkerzijde uitgebreid en zijn er doorgangen gemaakt. Dit gedeelte werd ingericht als huiskapel voor de familie Vermeer. Zo had de familie ondanks het drukke bestaan in het bankwezen, toch de mogelijkheid om te allen tijde het gebed te doen.

In de eetkamer vallen de imposante wandschilderingen op, deze dateren uit 1880 en zijn gelukkig bewaard gebleven tijdens de jaren dat het pand in behoorlijk verval is geraakt. Het is onbekend welke enscenering wordt aangeduid en welke schilder dit prachtwerk heeft gemaakt. Er waren destijds veel schilders actief zonder hun kunstwerken te claimen door een handtekening te plaatsen. Wél bekend is dat de schilderijen op de ene kant direct op de muur zijn geschilderd, aan de andere kant op rol doeken. De doekschilderingen zijn daarbij ook alleen schoongemaakt tijdens de restauratie, waarbij de muurschilderingen deels zijn bijgeschilderd ter reparatie.

De ornamenten in het plafond zijn gespiegeld in de vloerbedekking. Wim van Dijk – de eerste eigenaar van Huis Vermeer – heeft door het gehele pand zélf de vloeren, gordijnen en lampen ontworpen zodat deze perfect op de des betreffende ruimtes aansluiten. De met licht overgoten serre is het ‘moderne’ gedeelte van het pand. Deze is tijdens de grote verbouwing van Wim van Dijk in 2009 aangebouwd aan het originele woonhuis.

Huis Vermeer beschikt over elf kamers van koninklijke grandeur. Allen met een eigen, uniek verhaal en deels ingericht met 18e-eeuws antiek wat helemaal past bij de beleving en geschiedenis van het pand. Alle kamers verschillen van elkaar in zowel oppervlakte als inrichting, wat ervoor zorgt dat er in elke kamer een volledig andere en unieke sfeer ontstaat. Zo hebben de kamers gelegen aan de voorkant een spectaculair uitzicht op de Lebuinuskerk en het plein. De kamers aan de achterkant van het hotel kijken uit op de monumentale binnentuin.

Activiteiten zondag

Bewonder de binnentuin, wandschilderingen in de eetkamer, de serre en de huiskapel. Neem de infoflyer mee en lees al wandelend door het pand over de geschiedenis van de ruimtes. Kamers zijn niet te bezichtigen.

ADRES:
Grote Kerkhof 9, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Woonhuis met huiskapel

HUIDIGE FUNCTIE:
Hotel – Restaurant

OPENINGSTIJDEN

  • Zondag 11 september
    12:00 – 16:00 uur
Website