Etty Hillesum Centrum

Het linkergedeelte van het Etty Hillesum Centrum bestaat uit een middeleeuws huis, van oorsprong met één verdieping. Het huis heeft deel uitgemaakt van het Voorster Gasthuis, een middeleeuws ziekenhuis, en is gebouwd omtrent 1300. Het heeft een zadeldak tussen twee mooi versierde trapgevels. Sinds 1815 was hier de Deventer synagoge gevestigd. Waarschijnlijk heeft men daarom rechts van het huis de kerkzaal met de hoge ramen gebouwd. In 1892 werd hier achter een synagoge gebouwd, waarna de Joodse gemeente het pand als school gebruikte. Van 1984 tot 1994 draaide hier het Deventer Filmhuis. Daarna vestigde het Etty Hillesum Centrum zich hier.

Etty Hillesum beschreef in haar dagboeken haar ideeën over hoe mensen die in achtergrond en opvattingen van elkaar verschillen, toch goed met elkaar zouden kunnen samenleven. Dit vormt een van de uitgangspunten voor het werk van het EHC. Een tweede belangrijke motivatie is (herdenking van) de vervolging van de joodse gemeenschap in Deventer.

Tentoonstelling zaterdag en zondag ‘Etty Inspireert… Beter Samen Leven’
De expositie vertelt een eigentijds verhaal over het belang van de liefde en de gevolgen van discriminatie en uitsluiting. Het plaatst de lessen uit het verleden in de huidige tijd. Wat heeft Etty daarover te vertellen. De tentoonstelling laat een groot aantal teksten van Etty zien en verbindt deze met actuele gebeurtenissen. Op verschillende plaatsen kunnen bezoekers een eigen inbreng achter laten.

Korenlint zaterdag
13.30 – 14.00 uur: Vocalized
15.00 – 15.30 uur: Wereldvrouwenkoor
16.00 – 16.30 uur: Wereldvrouwenkoor

Activiteiten zondag
13.00, 14.30 en 16.00 uur: rondleiding (ca. 1 uur) op de Joodse begraafplaats, Diepenveenseweg 82. Klik hier voor de Joodse begraafplaats.

Over het WereldvrouwenKoor
Vanuit alle hoeken van de wereld komen de liedjes en de vrouwen van het Wereldvrouwenkoor, opgericht in december 2014 als projectkoor voor het Charivari Festival. Na de eerste twee optredens waren de vrouwen zó enthousiast, dat ze besloten door te gaan. Sindsdien zijn vele inspirerende optredens gevolgd.
Het koor bestaat uit vrouwen met verschillende culturele achtergronden. De deelneemsters brengen allemaal hun mooiste lied in, uit het land van herkomst in de moedertaal van hun (groot-)ouders. Vandaar dat het repertoire heel divers is, in vele talen, sferen en kleuren – maar altijd passend in de sfeer van deze Wereld Vrouwen.
Onder de bezielende leiding van dirigente Monique Verhoeven, weten de vrouwen hun enthousiasme en ongedwongen sfeer over te brengen op het publiek. Plezier in het samen zingen gaat hand in hand met het bevlogen werken aan kwaliteit en sprekende programma’s.
Het muzikale optreden van het Wereldvrouwenkoor vindt plaats in samenwerking met Bergkerkconcerten en Wereldlokaal Deventer.

ADRES:
Roggestraat 3, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Onderdeel Voorster Gasthuis

HUIDIGE FUNCTIE:
Etty Hillesum Centrum

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 10 september
    11:00 – 17:00 uur
  • Zondag 11 september
    11:00 – 17:00 uur
Website