Deventer Borstelwinkel

Oudste winkel van Deventer en uniek in Nederland.

Activiteiten zaterdag
Geïnteresseerden krijgen in vogelvlucht (ca. 10 min.) de geschiedenis van de winkel, de producten en de verkoop ervan te horen.

Activiteiten zondag
Geïnteresseerden krijgen in vogelvlucht (ca. 10 min.) de geschiedenis van de winkel, de producten en de verkoop ervan te horen.

Over de Deventer Borstelwinkel
Hendrik Jan Nijbroek was in 1860 de grondlegger van de zaak Nijbroek. Hij was meester-kuiper en het bedrijf was eerst gevestigd in de Korte Bisschopstraat in Deventer. Sinds mei 2011 staat de 4e generatie aan het roer.

Op 7 maart 1898 kocht hij het pand op Menstraat (toen nog) 5. In de Menstraat werd in het achterhuis de werkplaats ondergebracht en aan de voorkant kwam de winkel. Later werd de werkplaats naar de Bergstraat 51 verplaatst. Daar waren de borstelmakerij, de zeeftenmakerij en de haardoekweverij gevestigd. De kuiperij was in een pand aan de overkant.

In de jaren ’50 werd de werkplaats door brand verwoest. De industrie was al zo ver in opkomst, dat het handmatige werk niet meer lonend was. Er werd besloten voortaan het borstelwerk in te kopen en alleen het pand in de Menstraat als winkel te gebruiken. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval.

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 14 september
    10:00 – 17:00 uur
  • Zondag 15 september
    13:00 -16:00 uur

ADRES:
Menstraat 7, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Borstelmakerij, kuiperij en winkel

HUIDIGE FUNCTIE:
Borstelwinkel

Website