De Drie Haringen

Activiteiten zaterdag 12.00 en 14.00 De Hanzereis van Berend Bergenvaarder
Let op: zaterdag is het monument alleen toegankelijk voor bezoekers van de voorleesvoorstelling en bezichtiging is verder niet mogelijk.

Activiteiten zondag 12.00 – 17.00
Neem een kijkje in het pak- en woonhuis van Herbert Dapper, de haringhandelaar uit de Hanzetijd.

Over De Hanzereis van Berend Bergenvaarder
12.00 en 14.00 uur: voorleesvoorstelling van TAMTAM objektentheater (ca. 60 min.). Vooraf reserveren is niet mogelijk. Vol = vol!

Marije van der Sande schreef in 2017 al het boek De Hanzereis van Berend Bergenvaarder dat zich afspeelt in 1370. Op basis van dit verhaal maakte TAMTAM objektentheater een voorleesvoorstelling met geprojecteerde tekeningen uit het boek, begeleid door Gérard Schiphorst met live gespeelde middeleeuwse muziek.

Deze voorstelling was al te zien op de Deventer Basisscholen, maar nu speciaal ter gelegenheid van Open Monumentendag zijn er twee extra voorstellingen.  Marije leest fragmenten voor uit het spannende verhaal over de jonge Berend die vanuit Deventer met een Koggeschip naar Bergen in Noorwegen reist.

Door zijn ogen zien we de wereld van de Hanze en begrijpen we meer over het leven in die tijd. Na afloop worden de kijkers in een gesprek uitgedaagd om mee te denken over de verschillen tussen toen en nu. Het is alleen al wonderbaarlijk hoe de middeleeuwers zonder elektriciteit konden leven.

Daarnaast maakt TAMTAM een luistereditie van het hele boek die digitaal beschikbaar komt.

Over De Drie Haringen
Dit rijksmonument aan de Brink ligt achter de Waag en is daar door een smal straatje van gescheiden.

In 1567 kocht het in de haringhandel rijk geworden lid van het Schonevaardersgilde Herbert Dapper het pand aan. Hij liet het in 1575 verbouwen in een mengeling van Duitse en Vlaamse stijlen. De bestaande gevels dateren voor een belangrijk deel uit die tijd. Het Schonevaardersgilde voerde een wapen met daarop drie gekroonde haringen. Dapper sierde er de gevel van zijn woon- en pakhuis mee. Op een gevelsteen valt nog de oorspronkelijke naam van het huis In di drie vergulde herick te lezen.

De leden van het Schonevaardersgilde dreven handel met Skåne (Schone), tegenwoordig in Zweden, maar vroeger in Denemarken gelegen. Op de heenreis bracht men er per schip laken, wijn en zout. De retourvracht bestond voornamelijk uit haring. In Deventer werd die niet ver van het huis van Dapper gerookt aan de Bokkingshang.

Sinds 1932 was het huis in gebruik bij het Historisch Museum Deventer. Aanvankelijk als expositieruimte, later werden er kantoren en andere museumfaciliteiten in gevestigd en vanaf 2014 niet meer als zodanig in gebruik. In de grote kelder, die een stuk onder de bestrating van de Brink doorloopt, bevindt zich een waterput.

Het pand was in 2011 het 92e Delfts blauwe huisje in een serie promotiemateriaal van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. In 2013 maakte de Duitse kunstenaar Egbert Broerken een bronzen reliëf met een afbeelding van het rijksmonument dat aan de gevel werd bevestigd. Blinden en slechtzienden kunnen er aan voelen om te ervaren hoe het gebouw er uit ziet. (Bron: Wikipedia)

ADRES:
Brink 55, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Koopmanswoning

HUIDIGE FUNCTIE:
Expositieruimte

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 9 september
    12:00 – 15:00 uur
  • Zondag 10 september
    12:00 – 17:00 uur