Ontknellen / Bergschild 14

Vanuit de Brink gezien loopt u vanuit de karakteristieke Menstraat tegen een paars monumentaal pand aan. Stap over de eeuwenoude uitgesleten dorpel en laat u verwelkomen & rondleiden over drie etages en een binnenplaats. De rest van het jaar is het pand alleen door zijn cliënten en gasten te bezoeken. Uw gids is coach en relatietherapeut Hans van der Vlis.

Ontstaan
In 1343/1344 bouwde Berend van Lettele het huis van baksteen. Aangezien een grote stadsbrand in 1334 Deventer grotendeels in de as had gelegd, kreeg Berend ‘subsidie’ voor 9.000 dakpannen. Het huis is tegen de binnenste stadsmuur gebouwd, met de nok evenwijdig aan de straat: een zogenaamd ‘dwershuys’.

Functies
Tot 1700 werd het huis, dat dicht bij de haven lag, bewoond door belangrijke kooplieden en vervolgens door ambachts- en handwerklieden zoals kuiper, leerlooier, kistenmaker en slager. Sinds 2008 is het pand in gebruik als lichaamsgerichte coachingspraktijk, rustpunt en gastenverblijf.

Grote aanpassingen
Monumenten hebben veel doorstaan en elke tijd vraagt aanpassingen. Zo is er aan het eind van de 19e eeuw de voorgevel vervangen (er is een winkelpui in gezet) en heeft het pand sterk geleden onder de Tweede Wereldoorlog. In 1973 is het pand gerestaureerd door architecten- en ingenieursbureau Roebbers en Klein Douwel.

Verduurzaming
Tegenwoordig vraagt verduurzaming steeds nadrukkelijker aandacht én om aanpassingen van monumenten. In 2021 is een verbouwing voltooid met het oog op verduurzaming. Dit was een samenwerking tussen huurder, verhuurder (NV Bergkwartier) en WOAB. De aanpassingen gaan over isolatie, verwarming en ventilatie.

Leef je in
Het leven van een mens en een monument vertoont verschillende overeenkomsten: beide maken heel wat mee in hun bestaan, laten zich raken en zijn soms genoodzaakt zich te voegen naar omstandigheden die op hun pad komen. Dat vraagt soms veel. In de rondleiding nodigt Hans u uit om de geschiedenis van het pand te verbinden met uw eigen verleden en de huidige functie.

Ontknellen
Hans coacht met name 1. mensen met relatieproblemen, 2. mensen die niet lekker in hun vel zitten en 3. mensen die te veel hooi op hun vork hebben genomen. Door zijn bijzondere aanpak en de aanwezigheid van een inpandig gastenverblijf, komen er mensen uit het hele land. Binnen een meerdaags verblijf is er ruimte om de historische binnenstad van Deventer te bezoeken en te genieten van de IJssel en natuur die nooit ver weg is.

Activiteiten zaterdag en zondag
Rondleiding (10 à 15 min.): elk heel en half uur (m.u.v. 12.30 tot 13.30 uur). Max. 7 deelnemers per keer. De bezoeker wordt meegenomen door het pand (o.a. binnenplaats, bovenverdieping en souterrain) met informatie over de historische plek en de stadsmuur, maar ook over de huidige functie.

Expositie
Mathilde Jansen tovert het natuurlijke landschap om tot een magische en gelaagde wereld. Door analoge fotografie samen te smelten met experimentele inktbewerkingen creëert zij een wereld waarin eeuwige schoonheid vernieuwend wordt belicht, met een blik uit de toekomst. Afdalend in de diepere lagen van het menselijke en collectieve bewustzijn, vinden wij subtiele vragen over perceptie en duurzaamheid. Jansen verbeeldt een momentum dat inspireert tot verandering.

ADRES:
Bergschild 14, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Koopmanswoning

HUIDIGE FUNCTIE:
Coachingspraktijk

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 10 september
    10:00 – 16:00 uur
  • Zondag 11 september
    10:00 – 16:00 uur
Website