Beeldhouwatelier Karoly Szekeres

Hier zat ooit het eerste postkantoor van Deventer.

Activiteiten zaterdag
Doorlopend uitleg langs de beelden van Karoly Szekeres en bezichtiging van rococozaal en tuin. Het interieur van het postkantoor met zijn loketten en wachtruimten is nog zichtbaar aanwezig.

Activiteiten zondag
Doorlopend uitleg langs de beelden van Karoly Szekeres en bezichtiging van rococozaal en tuin. Het interieur van het postkantoor met zijn loketten en wachtruimten is nog zichtbaar aanwezig.

Over Beeldhouwatelier Karoly Szekeres
In dit gebouw uit 1872 was ooit het eerste Koninklijk Postkantoor in Deventer gevestigd. De architect was W.C. Metselaar. Al in 1896 was het pand te klein en nadat een belendend pand was gesloopt, werd er op dezelfde plek uitgebreid tot het huidige gebouw.

In 1909 bleek dit wederom te klein en er werd een nieuw postkantoor in de Nieuwstraat in gebruik genomen.
Van 1909 tot 1919 was de meubelzaak van de gebroeders Cohen er in gevestigd, vanaf 1919 de  Arbeidsbeurs, daarna het Belastingkantoor tot 1972 en vervolgens het Creatief Centrum tot 1995.

Sindsdien fungeert het als atelier van beeldhouwer Karoly Szekeres.

Het interieur van het postkantoor met zijn loketten en wachtruimten is nog zichtbaar aanwezig. Achter het gebouw bevindt zich een middeleeuws woonhuis dat in 1650 verlengd is. Dat gedeelte heeft een pilastergevel. In het middeleeuwse deel bevindt zich een fraaie rococozaal uit 1780 met een mooi uitgevoerd stucplafond in rococovormen. De taferelen op het plafond verwijzen naar de naastgelegen stadstuin.

Bijzonder is dat zowel het middeleeuwse huis als de uitbreiding aan de binnentuin grenzen en vanaf de straat niet zichtbaar zijn. De pilastergevel bouwde men op de manier van de bekende Amsterdamse architect Philips Vingboons, in de stijl van het Hollands Classicisme, vergelijk het Paleis op de Dam, maar nog eerder de zijgevel van het Stadhuis hier in Deventer.

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 14 september
    10:00 – 17:00 uur
  • Zondag 15 september
    10:00 – 17:00 uur

ADRES:
Kleine Overstraat 44, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Postkantoor

HUIDIGE FUNCTIE:
Atelier

Website