Athenaeumbibliotheek / HCO Stadsarchief Deventer

De Athenaeumbibliotheek en HCO Stadsarchief Deventer zijn grotendeels gevestigd in een voormalig zusterhuis van de Moderne Devotie, het Buyskens’ vrouwenklooster, dat ooit begonnen was in een huis aan de Papenstraat en op het binnenterrein was uitgegroeid. Na de reformatie werd over dit terrein een straat getrokken, die nooit een echte straat geworden is. De Athenaeumbibliotheek is bovendien de oudste stadsbibliotheek van Nederland: de bibliotheek is gesticht in 1560 toen het Deventer stadsbestuur voor 102,5 goudgulden het boekenbezit van de overleden pastoor Phoconius kocht.

De bibliotheek werd in de kapel van een ander voormalig klooster van de Moderne Devotie ondergebracht, het Rijke Fraterklooster aan de Pontsteeg (nu Geert Grootehuis). In 1630 stichtte de stad het Athenaeum Illustre en de Stadsbibliotheek ging naar deze school, vandaar de naam. Nog datzelfde jaar gaf het stadsbestuur opdracht om ‘voir deze Stadtsboecken’ een kast te maken. Met die eerste boekenkast ontstond de Stadsbibliotheek van Deventer in het Stadhuis. Daar maakte de bibliotheek begin jaren tachtig op zijn beurt weer plaats voor een nieuwe Raadzaal en verhuisde tenslotte naar het gerestaureerde complex aan Het Klooster.

De Athenaeumbibliotheek bezit ongeveer 9 kilometer aan boeken, waaronder prachtige middeleeuwse handschriften, oude drukken en andere bijzondere werken, terwijl HCO Deventer een grote collectie archiefstukken beheert.

Activiteiten zaterdag
Programma volgt.

 

ADRES:
Klooster 12, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Klooster

HUIDIGE FUNCTIE:
Athenaeumbibliotheek en Stadsarchief

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 10 september
    10:00 – 17:00 uur
website