Athenaeumbibliotheek / Collectie Overijssel

De Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel (stadsarchief Deventer) zijn grotendeels gevestigd in een voormalig zusterhuis van de Moderne Devotie, het Buyskenshuis. Dit zusterhuis is begonnen als een huis aan de Papenstraat en groeide uit tot een complex op het binnenterrein tussen Papenstraat en Noordenbergstraat. Na de reformatie werd over dit terrein een straat getrokken, Het Klooster, die nooit een echte straat geworden is en waar de Kloostertuin een oase in de stad vormt.

De Athenaeumbibliotheek is de oudste stadsbibliotheek van Nederland: de bibliotheek is gesticht in 1560 toen het Deventer stadsbestuur voor 102,5 goudgulden het boekenbezit van de overleden pastoor Phoconius kocht. Nog datzelfde jaar gaf het stadsbestuur opdracht om ‘voir deze Stadtsboecken’ een kast te maken.

Na de reformatie werd de stadsbibliotheek in de kapel van een ander voormalig broederhuis van de Moderne Devotie ondergebracht, het Heer Florenshuis aan de Pontsteeg (nu Museum Geert Groote Huis). In 1630 stichtte de stad het Athenaeum Illustre en werd de stadsbibliotheek ook de bibliotheek van deze school, vandaar de huidige naam. In 1820 verhuisde de Stads- of Athenaeumbibliotheek naar het Stadhuis. Daar maakte de bibliotheek in de jaren 1970 op haar beurt weer plaats voor een nieuwe Raadzaal en verhuisde tenslotte, evenals het stadsarchief, naar het door architect Rademaker gerestaureerde complex aan Het Klooster.

De Athenaeumbibliotheek bewaart ongeveer 9 kilometer aan boeken, waaronder prachtige middeleeuwse handschriften en oude drukken, terwijl Collectie Overijssel de archieven van de gemeente Deventer en van diverse organisaties, bedrijven en verenigingen uit Deventer en omgeving beheert.

Activiteiten zaterdag

  • De hal, studiezaal en eerste verdieping studiezaal zijn te bezichtigen. Tijdens de rondleiding zijn meer plekken opengesteld.
  • Rondleidingen: vanaf 11:00 uur elk heel uur (behalve om 13.00 uur), tijdsduur 30-45 minuten. De geschiedenis van de panden en van de Athenaeumbibliotheek en stadsarchief komt aan bod.
  • Lezing: aanvang 13.00 uur. Suzan Folkerts geeft een lezing over ‘De leescultuur van de Moderne Devotie’.
  • Vrijwilligers en medewerkers zitten klaar om bezoekers te ontvangen en informatie te geven.
  • In de hal is een kleine expositie ingericht met topstukken uit de collecties van de Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel (stadsarchief).
  • Daarnaast is er een boekverkoop van afgeschreven (dubbele) boeken. De opbrengst komt ten goede aan de inzamelingsactie voor de aankoop van een bijzonder erfgoedstuk voor de Athenaeumbibliotheek.

ADRES:
Klooster 12, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Klooster

HUIDIGE FUNCTIE:
Athenaeumbibliotheek en archief

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 10 september
    10:00 – 17:00 uur
Website