Athenaeumbibliotheek / Collectie Overijssel

Activiteiten zaterdag
De hal en studiezaal van Klooster 12 zijn te bezichtigen.

  • Rondleidingen (ca. 30 min.), vanaf 10.00 uur elk heel uur. De geschiedenis van de panden en van de Athenaeumbibliotheek en stadsarchief komt aan bod.
  • Vrijwilligers en medewerkers zitten klaar om mensen te ontvangen en informatie te geven.
  • In de hal is een kleine expositie ingericht met stukken uit de collecties van de Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel. In de expositie is er bijzonder archief- en bibliotheekmateriaal te zien over monumenten in Deventer.

Over de Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel
De Athenaeumbibliotheek en Collectie Overijssel (stadsarchief Deventer) zijn grotendeels gevestigd in een voormalig zusterhuis van de Moderne Devotie, het Buyskenshuis. Dit zusterhuis is begonnen als een huis aan de Papenstraat en groeide uit tot een complex op het binnenterrein tussen Papenstraat en Noordenbergstraat. Na de reformatie werd over dit terrein een straat getrokken, Het Klooster, die nooit een echte straat geworden is en waar de Kloostertuin een oase in de stad vormt.

De Athenaeumbibliotheek is de oudste stadsbibliotheek van Nederland: de bibliotheek is gesticht in 1560 toen het Deventer stadsbestuur voor 102,5 goudgulden het boekenbezit van de overleden pastoor Phoconius kocht. Nog datzelfde jaar gaf het stadsbestuur opdracht om ‘voir deze Stadtsboecken’ een kast te maken.

Na de reformatie werd de stadsbibliotheek in de kapel van een ander voormalig broederhuis van de Moderne Devotie ondergebracht, het Heer Florenshuis aan de Pontsteeg (nu Museum Geert Groote Huis). In 1630 stichtte de stad het Athenaeum Illustre en werd de stadsbibliotheek ook de bibliotheek van deze school, vandaar de huidige naam. In 1820 verhuisde de Stads- of Athenaeumbibliotheek naar het Stadhuis. Daar maakte de bibliotheek in de jaren 1970 op haar beurt weer plaats voor een nieuwe Raadzaal en verhuisde tenslotte, evenals het stadsarchief, naar het door architect Rademaker gerestaureerde complex aan Het Klooster.

De Athenaeumbibliotheek bewaart ongeveer 9 kilometer aan boeken, waaronder prachtige middeleeuwse handschriften en oude drukken, terwijl Collectie Overijssel de archieven van de gemeente Deventer en van diverse organisaties, bedrijven en verenigingen uit Deventer en omgeving beheert.

ADRES:
Klooster 12, Deventer

OORSPRONKELIJKE FUNCTIE:
Klooster

HUIDIGE FUNCTIE:
Athenaeumbibliotheek en archief

OPENINGSTIJDEN

  • Zaterdag 9 september
    10:00 – 17:00 uur
Website