Kunstenaar Em’kal Eyongakpa

Zaterdag en zondag 10.00 – 18.00 uur
Locatie Senzora gebouw, Raamstraat 8
Rondleidingen 11.00 en 14.00 uur (ca. 30 min.).
Organisatie Kunstenlab
Kunstenlab is hét experimentele presentatie- en productiehuis voor hedendaagse kunst in Oost-Nederland.

Over de kunstinstallatie van Em’kal Eyongakpa
Hier, tussen de restanten van het voormalige fabrieksterrein van de Senzora-fabriek, is de nieuwe wijk die er zal verrijzen nog ver weg.

Ssst. Hoor je dat? Vanuit de kelder van het fabrieksgebouw weergalmt een diep donker geluid. Is het de wind? Zijn het de geluiden van industriële machines die draaien? Het lijkt alsof het gebouw zich laat horen. De (t)rillingen van het gebouw klinken als een koraal. Symfonische muziek die voortkomt uit het transitieproces van de voormalige Senzora-fabriek in Deventer.

Vanuit een eigen, niet-westers perspectief neemt geluidskunstenaar Em’kal Eyongakpa (1981, Kameroen) ons mee naar de mysteries van een voor ons vaak onbekende, want niet-waarneembare, geluidswereld. Naar de ‘hartslagen’ van de aarde, de Schumann-resonantie, die volgens wetenschappelijk onderzoek ontstaat in de Golf van Guinea; een aards pulserend gebrom van 7,83 hertz. De frequentie nadert de menselijke frequentie van de hersenen (7-14 hertz). De trillingen zijn geregistreerd door seismologen, maar te laag om met een gezond mensen-oor op te pikken.

Eyongakpa onderzoekt menselijke activiteiten en natuurlijke fenomenen uit de spirituele en de fysieke wereld; zielen of geesten van mensen en dieren, planten, stenen of bergen en rivieren. Ook dit gebouw is volgens hem bezield en bezit bepaalde krachten. Met zijn kunstwerk geeft hij ons toegang tot een diepgewortelde, zintuiglijke ervaring.

Eyongakpa verbouwt de ruimtes in het voormalige fabrieksgebouw tot een warme, donkere kraamkamer van echoënde geluiden. Hier maakt hij de industriële naschokken van het Senzora gebouw voelbaar, vermengd met weerkaatsing van geregistreerd omgevingsgeluid en het geluid van ruwe aarde. Sculpturale composities ontstaan door voetafdrukken van dansers en bezoekers die op de geluiden reageren en door de beweging van de aan wortelharen opgehangen kleisculpturen die op de trillingen reageren.

Alsof we in de bodem zelf afdalen.

Over Em’kal Eyongakpa
Em’kal Eyongakpa is een Kameroense kunstenaar met diploma’s in biologie en ecologie. Hij maakt fysieke geluidswerken die een persoonlijke en collectieve ervaring oproepen. Hij laat zich inspireren door inheemse kennis, de relatie tussen planten en mensen, toegepaste mycologie (de manier waarop paddenstoelen en schimmels groeien) en technologie. Zijn werk stelt vragen over milieu, identiteit en vrijheid. Bij Em’Kal ervaart de toeschouwer geluid niet alleen via de oren, maar ook, en zeker zo belangrijk, via het lichaam. Hij staat hiernaast bekend om zijn reizende onderzoeksruimten.

Website: Em’kal Eyongakpa – IJsselbiënnale (ijsselbiennale.nl)