Klassendag

Klassendag is niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk! Tijdens Open Monumentendag Deventer openen 9 monumenten op donderdag 7 en/of vrijdag 8 september 2023 hun deuren voor groep 5 t/m 8 van het basisonderwijs.

Op elke locatie is een gratis educatief programma voor de leerlingen samengesteld in de vorm van bijvoorbeeld een rondleiding, spel, verhaal of een andere activiteit. Meld je klas nu onderaan deze pagina aan en maak op een laagdrempelige manier kennis met het prachtige monumentale erfgoed van Deventer!

Praktische informatie

  • Donderdag 7 en/of vrijdag 8 september 2023
  • Deelname is gratis en maximaal aan één locatie
  • Het bezoek duurt ongeveer een uur
  • Voor groep 5, 6, 7 en 8
  • Minimaal twee begeleiders vanuit school
  • Het aantal plaatsen is beperkt en vol = vol
  • Maximaal één groep per tijdslot

Meld je klas nu aan via de reserveerknop onderaan deze pagina.

Deelnemende locaties

Athenaeumbibliotheek (alleen voor groep 7 en 8)
De eeuwenoude boekencollectie van de Athenaeumbibliotheek in Deventer is deze zomer inspiratiebron voor vijf kunstenaars. Kom naar de Athenaeumbibliotheek, ontdek de boekencollectie en praat mee en vertel wat jij ziet!

Broederenkerk
Ga op rondleiding door de Roomskatholieke Broederenkerk – Heilige Lebuinus Parochie. In het kerkgebouw is van alles te zien wat je echt alleen maar in de kerk ziet.

Schipperen in de haven
De leerlingen ervaren een haven en zien verschillen tussen oude en nieuwe schepen, daarna maken ze een vaartochtje in het Havenkwartier.

Kunstenlab
Ontdek de tentoonstelling in opbouw van Aam Solleveld. Ga met elkaar in gesprek over de tentoonstelling en word onderdeel van het werk. Want een kunstwerk is niet alleen een schilderij of een beeld maar het is veel meer.

Museum AFS
In Museum Averlo-Frieswijk-Schalkhaar ontdek je de relatie tussen stad en platteland in vroegere tijden. Het museum geeft je een toffe inkijk hoe oer eruit ziet en welke gereedschappen en landbouwwerktuigen daar steeds meer en meer voor werden gebruikt.

Museum EICAS
Ontdek en maak kennis met de zogeheten Nul-kunstenaars. Zij maakten kunst met bijvoorbeeld veertjes, snoepdoosjes en koeienhuid. ‘Dat kan ik ook’ zien we je denken. Misschien wel. Daarom dagen we je graag uit en gaan we kijken, vergelijken en doen.

Museum Geert Groote Huis (alleen voor groep 6, 7 en 8)
De leerlingen ontdekken de geschiedenis van Geert Groote in Deventer (14e eeuw) door middel van een digitale speurtocht met een iPad.

Museum De Waag
Museum De Waag is gevestigd in het oudste waaggebouw van Nederland. Het is een icoon van de stad, gelegen aan de Brink van Deventer. Ontdek het laatgotische waaggebouw uit 1528 met leuke rondleidingen in en rond De Waag. Wist je dat De Waag zo’n 80 cm uit het lood staat?

Poppodium Het Burgerweeshuis
Een kijkje achter de schermen? Neem een rondleiding door het gehele pand waar Poppodium het Burgerweeshuis in is gevestigd.

Meer informatie
Wil je meer informatie of heb je een vraag, neem dan contact op via openmonumentendag@deventerverhaal.nl of via 0570-855950. We helpen je graag.