17 augustus 2021

Finalisten monumentenverkiezing Deventer bekend

De jury van de verkiezing ‘Deventer monument van het jaar’ heeft de drie finalisten van dit jaar gekozen. De monumenten die kans maken op de eretitel en een professionele fotoreportage zijn de Oude Begraafplaats aan de Diepenveenseweg, Galerie Kiek-kus en de Lebuinuskerk.

De monumentenverkiezing wordt dit jaar voor de tweede keer achtereenvolgend gehouden. De verkiezing, georganiseerd door erfgoedorganisatie Deventer Verhaal, was vorig jaar een zodanig groot succes dat een tweede editie niet kon uitblijven. De organisatie heeft acht aanmeldingen ontvangen. Een vijfkoppige jury heeft deze aanmeldingen afgelopen week beoordeeld en gekozen voor de Oude Begraafplaats aan de Diepenveenseweg, Galerie Kiek-kus in de Roggestraat en wederom de Lebuinuskerk op het Grote Kerkhof. De finalisten krijgen, naast een eervolle vermelding, een professionele fotograaf van Deventer Verhaal over de vloer om het verhaal van het monument op beeld te vereeuwigen.

Jury
De jury van de verkiezing bestaat dit jaar uit René Berends, docent en onderzoeker bij Saxion Hogeschool, Lynn Haarman, kidsreporter bij Deventer Verhaal, Mark Kornet, rasechte Deventenaar, Henk van Baalen, voorzitter van de Historische Vereniging Deventer en Eelco Versteeg, communicatieadviseur bij Deventer Verhaal.

“De finalisten zijn divers. Ik vind het mooi om de historische waarde van een monument te zien. En dat het aanzet tot mooie verhalen over de geschiedenis van Deventer. Vooral op educatiegebied.” vertelt jurylid Berends. “We hebben de inzendingen beoordeeld op uitstraling, historische impact, maatschappelijke betrokkenheid en de originaliteit van de inzending.” zegt Van Baalen. “Ik heb vooral naar de uitstraling van het monument gekeken en wat de inzenders aan informatie hebben ingestuurd,” vertelt jongste jurylid Haarman. Kornet vult aan: “Die verrassende elementen, elk met zo veel diepgang… Daar heb ik vooral op gelet”.

Nieuw wedstrijdelement
De organisatie heeft dit jaar een nieuw wedstrijdelement aan de verkiezing toegevoegd. Elke finalist krijgt marketingbudget beschikbaar gesteld. Met dat budget kunnen zij campagne voeren om zoveel mogelijk stemmers voor zich te winnen.

Stemmen
Het publiek kan van 1 t/m 8 september stemmen op deze finalisten. Stemmen kan hier. De winnaar wordt op 10 september bekendgemaakt.