Athenaeumbibliotheek

Wat zie jij in de oude boeken? De eeuwenoude boekencollectie van de Athenaeumbibliotheek als inspiratiebron voor kunstenaars.

De kunstenaars bladerden door handgeschreven boeken en lieten hun vingers gaan langs prenten van kunstenaars uit een ver verleden. Hun blik op de boekenschat is verrassend: zij kijken naar andere structuren, andere vormen, andere thema’s dan bibliothecarissen en lezers. Tijdens de Klassendag nodigen we klassen uit om mee te praten en te vertellen wat zij zien. We leggen hen wat uit over de oude boeken (en hoe deze gemaakt worden) en vergelijken dan met elkaar het oude werk met de nieuwe kunst.¬†Vervolgens mogen de leerlingen aan de slag gaan met hun eigen kunstwerk, waarbij ze zelf een pagina uit een boek mogen tekenen of schrijven.

hanze | art.
De kunstenaars gingen aan de slag met het project hanze | art. Ze maakten nieuwe kunstwerken over wat zij zagen en vertelden een nieuw verhaal over het erfgoed van Deventer Boekenstad. Net als de handelaren en cultuurmakers in de periode van de Hanze zijn de kunstenaars uit op verbinding, tussen mens en boek, tussen mens en kunst, en tussen mens en mens, over de grenzen van de stad heen. Zij zetten de Hanzepraktijk van vernieuwing en culturele uitwisseling voort. Door hun kunstwerken laten zij het bijzondere erfgoed van de Athenaeumbibliotheek zien vanuit een nieuw perspectief en zo worden oude boeken nieuwe kunst.

Aanmelding klassendag 2024

Beveiligingscode:
security code
Vul de beveiligingscode in:

Reserveer
Terug naar overzicht